water ontharder

Waterontharder in huis: goed of slecht idee?

Een waterontharder in huis halen is altijd een goed idee. Deze zet het water om van hard water naar zacht water door het kalk uit het water te halen. Hierdoor heb je minder kalkvlekken in je badkamer en keuken, maar ook in je waterleidingen. Dit zorgt voor een 30% langere levensduur van je waterleidingen en huishoudelijke apparaten waar water in gebruikt wordt. Soms is een waterontharder in huis halen niet nodig doordat de waterhardheid in jouw regio al zacht is. Hier kom je achter door een gespecialiseerde waterontharder expert langs te laten komen en de waterhardheid op te laten meten. De waterontharder expert komt gratis en vrijblijvend een wateranalyse uitvoeren en brengt daarna een waterontharders advies uit. Als je uiteindelijk besluit om een water ontharder in huis te laten plaatsen, zijn er verschillende mogelijkheden. 

Mechanische waterontharder

De mechanische water ontharder is het simpelste model die er momenteel is. Deze  onthard jouw water door gebruik te maken van, je raad het al, waterdruk! Dit werkt als volgt: de mechanische waterontharder bevat zout. Daar zit een ionenwisselaar in met harskorrels die kalk- en magnesiumionen uit het water halen. Wanneer het zout op is, moet dit bijgevuld worden. Dit heet regenereren. Een mechanische waterontharder doet dat automatisch wanneer een bepaalde periode verstreken is. Hij houdt hierbij geen rekening met het aantal harskorrels wat nog aanwezig is. Daardoor kan het zijn dat er harskorrels worden weggespoeld die nog goed zijn, of dat je waterontharder al even zonder harskorrels zit.  

Mechanische waterontharder zonder zout 

Een andere optie is om gebruik te maken van de mechanische waterontharder zonder zout. Doordat ze het zout niet afvoeren, heb je ook geen afvoerbuis nodig. Het nadeel is wel dat het zout nooit volledig uit het water verdwijnt, het blijft rondzweven in de waterontharder. Dit kan op verschillende manieren gebeuren: met een magneet, polyfosfaten, CO2-injectie, of met zinken anode. Doordat de effectiviteit van deze manieren nog niet goed bewezen zijn, wordt deze waterontharder niet vaak aangeraden door de waterontharder expert. Daarentegen is het wel de goedkoopste optie. Twijfel je en wil je graag een waterontharders’ advies? Neem dan een kijkje op deze pagina voor meer informatie. 

Electronische waterontharder 

Tot slot zijn er ook electronische waterontharders. Deze water ontharders worden het meest aangeraden door de wateronharder expert. Ook deze water ontharder maakt gebruik van zout. Het grote voordeel van de electronische variant is dat de regeneratie van zout volumegestuurd gaat. Hierdoor spoel je geen harskorrels meer weg die nog goed zijn en kom je ook niet zonder te zitten. Deze vorm van waterontharding is wat duurder dan de andere opties, maar bespaart je aan de andere kant juist weer water en electriciteit doordat je niet zo vaak het zout hoeft te regenereren. Daarnaast bespaart een waterontharder je ook stookkosten doordat er minder kalk in het water zit, waardoor er minder energie nodig is om het water warm te krijgen. Tel uit je winst!