Kweek je eigen kerstboom

Heb je een beetje groene vingers dan kun je ervoor kiezen om zelf je eigen kerstboom te kweken. Er is wel een beetje een lange adem voor nodig, maar wat is nou mooier dan om over een paar jaar je eigen gekweekte kerstboom versieren met kerst. Hier lees je tips en trucs om je eigen kerstboom te kweken.

Kan dat eigenlijk wel, een eigen kerstboom kweken?

Ja, je kunt je eigen kerstboom kweken. Het duurt wel een paar jaar, maar het is mogelijk. Om aan de slag te gaan moet je bij het begin beginnen, het zaadje of zaailing, dit zijn de opties:

➔  Zaadjes uit dennenappels – Wil je echt alles zelf doen dan kun je kiezen voor zaadjes uit dennenappels die je zelf gaat zoeken in het bos.

➔  Zaadjes kopen en opkweken – Je kunt er ook voor kiezen om zaadjes te kopen voor je kerstboom. Deze zaadjes zijn niet zomaar bij elk tuincentrum te koop, waarschijnlijk moet je even zoeken of op internet kijken.

➔  Zaailingen zoeken in het bos – De dennenappels van sparren en dennenbomen vallen op de grond en zullen hier langzaam uitgroeien tot grote bomen. Je kunt in een bos op zoek naar die zaailingen en ze thuis in de grond zetten.

➔  Zaailingen kopen – Wil je niet zelf op ontdekkingstocht dan kun je bij een aantal tuincentra of groothandelaren kleine zaailingen kopen.

➔  Kleine kerstbomen kopen – Wil je meer zekerheid dat je boom uit zal groeien tot een volwaardige kerstboom dan kun je er ook voor kiezen om een klein kerstboompje in pot te kopen om die uit te laten groeien

Hoe kweek je je eigen kerstboom

Voordat we verdergaan met uit te leggen hoe je zelf een kerstboom kunt kweken is het belangrijk om te weten dat het veel tijd kost om de bomen groot genoeg te laten groeien dat ze gezien kunnen worden als volwaardige kerstboom.

Stap 1. Zaai het zaad of plant de zaailing.

Stap 2. Na een paar weken heb je een klein boompje. Als het lente is kun je het boompje buiten zetten. Doe je dit in de volle grond dan is een beetje bemesten af en toe voldoende. Plant je de boom in een pot dan heeft die veel water en plantenvoeding nodig.

Stap 3. Het zal een paar jaar duren voordat je kerstboom mooi groot is, in de tussentijd kun je de boom snoeien zodat hij uiteindelijk een mooie vorm heeft.

Stap 4. Afhankelijk van het soort kerstboom of spar die je kweekt moet je 5 tot 10 jaar wachten voordat je een mooie boom hebt.

Tips voor voeding

Om je kerstboom de optimale omstandigheden te bieden om uit te groeien tot een mooi exemplaar kun je de boom voeding geven.

❖   Kippenmest korrels – Voeg in de lente 500 gram kippenmest korrels aan de grond toe. Dit zorgt ervoor dat er meer kalium, stikstof, organische stoffen en fosfor in de bodem komt. De organische stoffen helpen micro-organismen om beter te groeien

❖   Mycorrhiza – Dit is een supplement dat bestaat uit bodembacteriën die goed zijn voor de grond. Door deze bacteriën kunnen de wortels van de kerstboom water en voeding beter opnemen.