palmen voor in de tuin

3 populaire palmen voor in de tuin

De palmboom is ontzettend populair. Het is een tropische boom die het ook uitstekend doet in ons Hollandse klimaat. Maar welke palmen zijn er en welke past bij mijn wensen? In deze blog lees je uitgebreide informatie over 3 populaire palmen. Wil jij direct het exotische gevoel naar jouw tuin halen? Op Bomenbezorgen.nl vind je veel info over goedkoop palmbomen bestellen.

  1. Trachycarpus Fortunei ofwel Henneppalm of Chinese Palm
  2. Brahea Armata of Mexicaanse Blauwe Palm
  3. Chamaerops Humilis of Europese Dwergpalm

Trachycarpus Fortunei ofwel Henneppalm of Chinese Palm

De Trachycarpus Fortunei ofwel Henneppalm of Chinese Palm is de meest voorkomende palm in Nederland. Het is een van de palm die het meest geschikt is voor het Nederlandse klimaat. Bij de juiste klimaatomstandigheden kan deze palm tot zo’n 15 meter hoogte groeien, in Nederland zal hij niet zo hoog worden maar toch wel snel kunnen groeien. De bladeren van deze palm staan in een waaiervorm en kunnen een meter groot worden, de stam is bedekt met een stevig, harig materiaal wat op jute lijkt. De Trachycarpus Fortunei of Henneppalm of Chinese Palm komt oorspronkelijk uit Oost-Aziė (China, Japan, Himalaya gebergte) en is dankzij zijn winterhardheid nu overal te vinden, bijvoorbeeld aan de Franse en Italiaanse Rivičra maar ook in veel koudere landen als Canada.

Winterhardheid: -14.9 C

Na het planten in je tuin zal het even duren voordat deze palmboom goed begint te groeien maar zal dan ook goed gedijen in het Nederlandse klimaat. Deze palmboom staat het liefst in de zon, kan ook wel iets schaduw verdragen, en heeft redelijk wat water nodig. Net zoals bij zoveel palmen is het belangrijk dat de wortels niet in het water (blijven) staan. Bij hele strenge vorst is het mogelijk om het hart van de palm, bovenin waar de bladeren uit de stam komen, extra bescherming te bieden door de bladeren bij elkaar te binden en er iets van fleece omheen te binden. Ook de wortels kunnen beschermd worden door rondom de stam organisch materiaal zoals takken en bladeren aan te brengen (geen compost). Belangrijk is dat na de vorst dit materiaal meteen wordt weggehaald om rotting te voorkomen. De stam heeft zijn eigen bescherming. Kijk ook bij verzorging van palmbomen.

Brahea Armata of Mexicaanse Blauwe Palm

De Brahea Armata ofwel Mexicaanse Blauwe Palm of Blauwe Hesperpalm is een van de mooiere palmbomen. De bladen van deze palmboom zijn zilverblauw en diep ingesneden. Deze palmboom kan tot zo’n 9 meter hoog worden maar groeit in Nederland niet zo heel snel, je komt hier dan ook meestal de kleinere bomen tegen. De Brahea Armata of Mexicaanse Blauwe Palm komt oorspronkelijk uit Californië en Noord-Mexico.

Winterhard: -6.6 C

zonder extra bescherming kan deze palmboom uitstekend lagere temperaturen overleven, mits het niet te nat is. In de zomer kan deze palmboom veel water gebruiken maar belangrijk is dat de wortels goed gedraineerd worden, hij kan namelijk niet goed tegen natte wortels. Deze palmboom staat het liefst in de volle zon, een heel klein beetje schaduw is ook nog mogelijk.

Chamaerops Humilis of Europese Dwergpalm

De Chamaerops Humilis ofwel Europese Dwergpalm is een waaierpalm die je meestal in struikvorm tegenkomt. Hij groeit langzaam en kan hierdoor ook mooi gebruikt worden in een bloemenbak op het terras. Wel uitkijken voor de bladstelen, hier zitten scherpe stekels aan. In boomvorm kan deze palm zo’n 5 meter worden. De Chamaerops Humilis of Europese Dwergpalm komt oorspronkelijk uit Middellandse-Zeegebied en Noord-Afrika.

Winterhard: -12.2 C

De Chamaerops Humilis staat graag in de volle zon en kan goed tegen droogte. Ondanks dat is het wel goed om hem regelmatig water te geven. De palmboom is goed bestand tegen de Nederlandse temperatuur, wel is het verstandig om hem in de winter te beschermen tegen extreme kou. Op kalkrijke grond groeit deze palm het beste, wel moet – zoals bij de meeste palmen – er goede afwatering zijn.